Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Μαθήματα ... ιστορίας!


Ο Μάρτης απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο διχόγνωμος και γκρινιάρης μπορεί να γίνει κι έτσι, ενώ η φύση έχει γεμίσει χρώματα, εκείνος μας αποχαιρέτησε την Παρασκευή με χειμωνιάτικο καιρό.
παρτέρι στην είσοδο του κυλικείου της Κνωσού
Εμείς δεν πτοηθήκαμε όμως κι ακολουθήσαμε κανονικά το πρόγραμμά μας που περιλάμβανε αρχικά επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στις αίθουσες που φιλοξενούν τα μινωικά ευρήματα.


 Ο ξεναγός μας, ο κος Μανόλης Βλαχάκης, πρώτα μας έβαζε να σκεφτούμε τι μπορεί να είναι, σε τι χρησίμευε και πώς ήταν φτιαγμένο ένα έκθεμα. Εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις μας καθώς απαντούσαμε εύστοχα στα περισσότερα. Στη συνέχεια σε απλή και κατανοητή γλώσσα μάς εξηγούσε  τι βλέπαμε και πρόσθετε τις επιστημονικές του γνώσεις σε όσα ήδη γνωρίζαμε.
Ξύλινη απομίμηση του θρόνου στον προθάλαμο




Αφού ο καιρός μας το επέτρεψε μεταβήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού για να θαυμάσουμε από κοντά τα επιτεύγματα του μινωικού πολιτισμού.
Οι μοναδικοί μόνιμοι κάτοικοι του ανακτόρου είναι πια τα παγόνια που μας υποδέχτηκαν με το χαρακτηριστικό τους κρώξιμο. Όσο όμορφα πουλιά είναι τόσο άσχημη φωνή έχουν!
Εντυπωσιαστήκαμε από την έκταση που καταλαμβάνει το ανάκτορο, σωστός λαβύρινθος!
Είδαμε τα σημεία όπου βρίσκονταν οι περίφημες τοιχογραφίες, θαυμάσαμε τα τεράστια πιθάρια στις αποθήκες και το εξαιρετικό σύστημα ύδρευσης κι αποχέτευσης του παλατιού.



Ήταν τόσος ο θαυμασμός και η προσήλωση σε όσα βλέπαμε κι ακούγαμε που ξεχάσαμε κάθε μας ανάγκη. Σαν να μπήκαμε σε μια χρονομηχανή και ταξιδέψαμε πίσω στον χρόνο!