Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Η εφημερίδα μας είναι γεγονός!

Το συζητούσαμε καιρό τώρα με αφορμή μια άλλη σχολική εφημερίδα που έπεσε στα χέρια μας τα Χριστούγεννα και είχαν φτιάξει οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού.
Αρχίσαμε να μαζεύουμε κείμενα κι ήταν τόσα πολλά που η επιλογή στο τέλος αποδείχτηκε πολύ δύσκολη.
Η εφημερίδα μας έχει απ' όλα: έρευνα, άρθρα, συνεντεύξεις, επίκαιρα θέματα, προτάσεις για διάβασμα και μαγειρική κι άλλα.
Την ξεφυλλίζουμε και τη διαβάζουμε ανοίγοντας τον σύνδεσμο: 

https://issuu.com/liontaki/docs/_________-__________________
Γιατί όμως να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο έντυπο; Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζουμε;

  • Κάποιες φορές χρειαζόμαστε ένα κίνητρο για να προσπαθήσουμε περισσότερο. Τα κείμενα που γράφαμε στο πλαίσιο του Γραπτού Λόγου στη Γλώσσα έπρεπε να είναι πιο προσεγμένα για να αξίζουν να δημοσιευτούν. 
  • Γράψαμε για όσα ενδιέφεραν εμάς τους ίδιους. Μόνοι μας επιλέξαμε το θέμα μας. Κι ενώ στην καθημερινή μας ζωή τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας μας βομβαρδίζουν συνεχώς με θλιβερές  εικόνες πολέμου, φτώχειας, δυστυχίας, εικόνες σκοτεινές κι απαισιόδοξες, εμείς γράψαμε για ευχάριστα πράγματα, προβάλαμε φωτεινά μηνύματα εθελοντισμού, αλληλεγγύης κι αισιοδοξίας, όμορφες πλευρές της σχολικής μας ζωής. 
  • Με την εφημεριδούλα αυτή χτίσαμε μια γέφυρα από το παράθυρο της τάξης μας προς τον έξω κόσμο κι επικοινωνήσαμε τις σκέψεις μας.
  • Εννοείται ότι αποκτήσαμε περισσότερη αυτοπεποίθηση βλέποντας τα κείμενά μας τυπωμένα και εισπράττοντας τα θετικά σχόλια των σημαντικών για μας ανθρώπων του περιβάλλοντός μας. 

Ίσως είναι το πιο ευχάριστο "εξωσχολικό" διάβασμα που θα κάνουμε μια και συγγραφείς είμαστε οι ίδιοι.
Τα μέλη της δυνατής ομάδας μας διακρίνονται στο διπλανό συννεφόλεξο και στη σοφή κουκουβάγια του εξώφυλλου της εφημερίδας.




Η εφημερίδα αυτή θα λάβει μέρος στον 4ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό "Τύπος και Ουσία" που διοργανώνει ο  Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας  "Λευτέρης Δασκαλάκης"  κι αυτός ήταν ο λόγος που βάλαμε τα δυνατά μας να την ολοκληρώσουμε και να προλάβουμε την προθεσμία που λήγει στις 20 Απρίλη.